Probeer ook eens: ga op wijnavontuur door te associeren met wat je al kent

Een goede manier om nieuwe wijnen te leren kennen is door aan een kenner te vertellen wat je al wel weet wat je lekker vindt in wijn. Je houdt bijvoorbeeld van een wijn met een stevige afdronk en mooie tannine, zoals je dat herkent in de Barolo wijn. Je zou dan ook eens een stevige Malbec uit Argentinie kunnen proberen. Zo werkt de onderstaande categorie. Kijk wat je lekker vindt en associeer je weg naar wijnen die je nog niet geprobeerd hebt.

Houd je van: rode wijnen met de druif merlot

Merlot staat bekend om zijn zachte smaak. Maar er zijn een aantal wijnhuizen die ook hele andere interessante smaken weten te creëren met deze druif, soms in combinatie met andere druiven.

Probeer ook eens:

Nero d’Avola – Merlot van Vaccaro. Een wijn met tannines en subtiele zuren. Niet te stevig, maar zeker geen slobberwijntje. De Merlot maakt hem zacht, de Siciliaanse Nero d’Avola geeft rijpheid en kracht.

Of probeer deze Cellier de Bordes Bordeaux rouge prijswinnende rode wijn uit de Bordeaux. Gemaakt van veel merlot en een beetje cabernet sauvignon. Een zachte wijn met iets stevigs door de cabernet sauvignon druif. Subtiele geur van bosbessen, pruimen, gedroogd fruit en zelfs wat noten.

Houd je van: een volle Amerikaanse chardonnay?

Een wijn die veel hout heeft gehad en daarmee een vanille-achtige smaak.

Probeer ook eens:

Deze prachtige rode Rioja wijn uit Spanje. Een rode wijn die ook veel hout heeft gehad, waardoor die vanille smaak ook hier goed terugkomt. Ook fantastisch bij rode wijn.

Of probeer deze Lamblin & Fils chardonnay. Een Franse chardonnay uit het befaamde Chablis gebied. Proef wat de kalkbodem met de chardonnay gedaan heeft: hij wordt er een stuk mineraliger van. Bijna alsof je een sauvignon blanc drinkt. Een hele goede, en vooral subtiele Franse topwijn.

Osoti Crianza Rioja 2014

Waardering 5.00 uit 5
11,85

Lamblin & Fils chardonnay

Waardering 4.00 uit 5
6,60

Houd je van: frisse witte wijn

Wijn met een frisse smaak, soms met mineralige tonen. Een wijn die goed past bij een zwoele zomeravond.

Probeer ook eens:

Deze zeer bijzondere Italiaanse Verdicchio dei Castelli de Jesi. Door sommigen de beste Italiaanse witte wijn genoemd. Een fris en fruitige witte wijn die je niet onberoerd laat. Hij heeft citrus tonen en een rijke afdronk. De druiven komen van twee velden in de Esino vallei en worden samengevoegd.

Of probeer deze Duitse riesling, de Pflüger Durkheim Riesling. Riesling is een fantastische druif die in onze ogen ondergewaardeerd is onder het grote publiek. Met de smaak en geur van ananas en grapefruit, met een mineralige smaak. Lekker fris en zeer de moeite waard. Een exclusieve wijn van het wijnhuis Pfluger, die een nieuwe weg in is geslagen: hij concentreert zich nog maar op een paar (witte) druiven, waar riesling er één van is.

Houd je van: Champagne?

Bubbels die gemaakt en gerijpt zijn op de fles. Complexere smaak dan bijvoorbeeld een prosecco.

Probeer ook eens:

Deze prachtige Albet i Noya cava. Zeg maar Spaanse champagne, want: ook op de traditionele manier gemaakt en met voorgeschreven druiven. Dat zijn er bij cava 3, met onuitspreekbare namen.

Of probeer deze – ook Spaanse – Xamprada mousserende wijn. Ook op de traditionele manier gemaakt. Dus geen toegevoegde bubbels of rijping in stalen vaten, maar gewoon in de fles. Ook een heerlijke, verfijnde smaak. En een stuk goedkoper dan Champagne.

Klassiek

Albet i Noya petit albet brut reserva cava

11,50

Xamprada Brut

Waardering 5.00 uit 5
14,95